Wednesday, September 9, 2009

Perihal Duit 1

Hari ne aku wat analisis belanjawan Ogos 2009..so mengikut analisis aku dalam sebulan aku belanja rm300+,setelah ditolak campur minyak curik dari setor,bekal makan dari umah,belanja kawan-kawan serta menopap yang tersayang..aku buat belanjawan ne bukannya apa cuma nk memudah kan aku membuat anggaran/limit had yg aku belanja tetiap bulan dan untuk memudahkan aku membeli barang yang aku ingini iaitu:

1. kedai makan yg sentiasa sesak dengan pelanggan *kecuali bulan puasa*
2. rumah besar dengan lanskap yg menarik
3. kereta yang dibeli cash yang tanpa perlu pening fikir nk bayar tetiap bulan

dulu time aku takde duit,pening kepala nk pikir mana maw cekau duit..so dari situ mulalah idea nk berniaga tapi cam malas jugakla..mujur ada member wat niaga dadih so leh aku tiru dan dapat gak la income walau skit..n masa last sem aku wat bisnes burger tapi jual dalam 2 kali je pasal tak laku n de saingan..aku pn penah kena tipu,masuk mlm apa tah,bayar rm100 tapi habuk tadak..benda tu semua pengalaman..experience teach u valuable thing..so that u will not repeat the same mistake again..

now aku da keje,ada la duit..pening gak pala mana nak letak duit ne..nak manage duit ne betul2 kasi cukup sampai ujung bulan..byk benda aku kena korban,nak capai target aku.mmg kita bleh loan tapi its better kalu kita usaha sendiri,yg tak cukup baru tambah..n aku berkira2 nak wat bisnes gak nnt..mana leh tahan beb duk keje makan gaji je smpai bila nak kaya*cewah ayat cam da keja puluh tahun kan*...mungkin bisnes kecik jek,jual makanan letak kat kantin kongsi...duit kasi lepas minyak ok gak kan?gaji lebih dalam akaun aku aku bahagi dua..satu untuk save nak gi penang..n satu lagi masuk dalam akaun bank pilihan aku..ada org kata asb tak bagus..dividen rendah..bank rakyat bagus..bleh cecah 10 persen..yang 10 persent tu bukan mcm unit trust asb..risikonye kurang,sama mcm asb..tah la aku kena figure out la nnt..compare mana satu lg baik..

jam pun da pukul 1200 mlm..esok nk keje..mata da ngntuk.esok2 aku smbung lagi,chow~

5 comments:

zulhilmi zulkifli said...

woi bila nak lepak lagi woi...dadih ko x laku dow dulu..hahaha!

nanab said...

ooo ko smpan duit sebb tu ke...kedekut..kua ah duit tgung bl baju raya ke apa ke, duit raya bg wooii.takkan aku sorg je nak bg. kira kita half2 la..sorg sgit kat bdk2 tu..so akubg 50 sen, ko bg 50 sen..ok ahh

zzxxcc said...

haha...aku bg la tp aku pn xblnja lg bju raya..sabo dulu oi..

raksasabiru said...

bagus2.. manage duit btul2 dow.. cepat sket kawin. hehe

akumatyie said...

wei kimak ko..ajak gua sama nak buat bisnes..gua ngah pokai neh..